İran Filmleri

16 Ekim 2016 Pazar

Textê Reş - The Blackboard - Kara Tahta Filmi

  • Textê Reş - The Blackboard - Kara Tahta Filmi


1.Anlatım Türkçe:Halepçe’den 1980-87 yıllarındaki İran-Irak savaşı sırasında Saddam Hüseyin dikatatörlüğünden kaçarak İran’a sığınan ve yasal olmayan yollarla(devletlere göre) dağlardan topraklarına dönmeye çalışan Kürt mültecileri konu alıyor. Bir öğretmenin tahtasıyla gezerek çocuklara ders vermeye çalışması Kürt trajedisini gözler önüne seriyor. 
Bölgede yakın zamanda yaşanmış savaşların yarattığı yıkım ise, her sahnede kendini belli ediyor. Öğretmenlerin sırtlarında taşıdıkları kara tahtaların tek işlevi, öğrenciler ders verilirken ortaya çıkmıyor. Bu kara tahtalar, aynı zamanda birer kalkan ve sığınak görevi de üstleniyor zorlu coğrafyada. Yönetmeni Samira Makhmalbaf. Film 2000 yılında Cannes’da büyük jüri ödülünü aldı. Kürt kadın yönetmen Samira Makhmalbaf ödülü aldığında 20 yaşındaydı.  
2.Anlatım Türkçe:
Iranli ünlü yönetmen Mohsen Makmalbaf’in kizi Samira Makmalbaf tarafindan çekilen filmde olaylar Iran Kürdistani’nda Irak siniri yakinlarinda geçiyor.Sirtlarinda karatahtalar tasimakta olanbir grup ögretmen köy köy gezerek okuma yazma ögretecek insanlar aramaktadirlar. Halepçe katliami sonrasidir, köyler bosalmisdaglarda kaçakçilardan ve bombalamalardan kaçan yasli insanlardan baska kimse yoktur. Ögretmenlerden birisi, Said, kendisinden oglundan gelen mektubu okumasini isteyen yasli bir köylüyle karsilasir. Filmin en anlamli anlarindan biri olan bu sahnede Said ögretmen olmasina karsin mektubu okuyamaz. Çünkü mektubun hangi dilde yazildigini anlayamamaktadir; Türkçe mi, Farsça mi, Arapça mi yoksa Kürtçe mi? Yönetmen bu sahneyle çok usta ve ince bir sekilde Kürdistan’inbölünmüslügüneKürtler’in dilinin ve kültürünün dumura ugratilmasina dikkatleri çeker.Said daha sonra Irak Kürdistani’ndaki köylerine geri dönmek çabasi sirasinda yollarini kaybetmis bir grup yasli Kürt ile karsilasirYasli grup siniri asip köylerine vardiklarinda perdeye yansiyan görüntüler yürek parçalayicidir.Köyden geriye hiçbir iz kalmamistirkapkaranlik, duman altinda bir sahne,gözgözü görmüyor mekanin ne oldugu bile net degil ama Kürtler egilmis ülke topraklarini öpüyorlar. Diger ögretmen Reeboir ise bir grup kaçakçi çocukla karsilasir daglarda; onlara okuma yazma ögretme inadi not etmeye degerdir. 
Karatahta Saddam rejimi altinda korkunç katliamlara ugrayan Kürtler’in trajedisini oldukça etkilileyici bir tarzda ve içerikte yansitan realist bir film 
  
Orjinal Adı: Textê Reş / Kara tahta / Blackboards 
Tür :  Dram 
Gösterim Tarihi : 21 Eylül 2001 
Yönetmen : Samira Makhmalbaf 
Senaryo : Mohsen Makhmalbaf , Samira Makhmalbaf 
Görüntü Yönetmeni : Ebrahim Ghafori 
Müzik : Mohamad Reza Daryishi 
Yapım : İran / İtalya , 85 dk. 
Oyuncular: Said Mohamadi , Bahman GhobadiBehnaz JafariRafat Moradi (Reboir) 
Ülke:IranItaly, Japan 
Rating:7.0 / 10  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder