İran Filmleri

17 Ekim 2016 Pazartesi

Dol - Tambur Vadisi Filmi

  • Dol - Tambur Vadisi Filmi

Resim
Azad ve nişanlısı Nazenin evlenmek üzeresiniz ama bir anlaşmazlık bir Türk komando ölümle sonuçlanan kendi düğün gününde Türk askerleri ile birlikte patlak gibi onların planı kargaşaya düşer. Azad kaçar ve onu kültürüne daha yakın ve halkının yaşam koşulları getiriyor İran ve Irak'taki Kürt bölgeler arasında bir yolculuğa çıkar.‘’Dol’’ Kürtçe’de tambur veya vadi anlamın geliyor. Bu nedenle filmin adı ‘’Tambur Vadisi’’ olarak geçiyor. Saddam rejiminin yıkılmasının ardından Hiner Saleem son iki filmini Kuzey ırak’ta çevirmek istedi. Bunlardan biri ‘’Sıfır Kilometre’’, diğeri de yeni filmi ‘’Dol’’. 
Enfal katliamında Irak askerleri tarafından kaçırılan ancak ABD savaşından sonra kurtulan Kürt bir kız ile İranda yaşayan bir kadın ile tanışır… Ne yazık ki her üç ülkede yaşayan Kürtlerin kaderi de bir birine çok benzer. Azad, Bir süre sonra nişanlısı için köyüne dönerken Azad,. Yolda ölür buna karşın köylüler defleriyle yönünü dağlara verir.
Hiner Saleem, Ekim 2005’te senaryosunu bitirmeden önde Hewler’e davet edildiğini burada filmin çekim hazırlıkları için 3 hafta kaldığını söylüyor. Kasım ayı başında başlayan filmin çekimleri beş hafta sürüyor.
Film küçük bir bütçe ile Hiner Saleem’in kendisi ve Kürdistan Bölge Hükümeti tarafından finanse edildi. Kurak dağlar, ıssız tepeler, Saddam Hüseyin rejimin kimyasal bombardımanları Kürdistan’ı yaşanılmaz, kurak bir manzaraya dönüştürmüş. Ama bu topraklarda paradoksal bir güzellik dikkat çekiyor ve insanlar onca zorluğa rağmen yaşamlarını sürdürüyor. Hiner Saleem, çekimi kolaylaştırmak için, ulaşımın zor olduğu bu ülkede küçük bir ekiple çalıştığını belirtirken, kameraman ekibin asistanı iki Yunanlı olduğunu kaydediyor.
Her ne kadar çekimlerin büyük kısmı dışarıda olsa da Saleem, içerideki çekimler için Yunanlı kameraman ekibin kendisine çok yardımcı olduğunu belirterek, gece çekimlerinin de az sayıda materyal ile yapıldığını ifade diyor. Saleem, ‘’Bana göre bütün filmler bir maceradır’’ diyor. Ancak bu son filminin en ilginci olduğuna söyleyerek, ‘’sıcak insanlarla karşılaştım ve harika bir ülke keşfettim’’ diye konuşuyor.
Tür: Dram
Süre: 90 dakika
Yapım yılı: 2007
Ülke: Almanya , Fransa ve Irak Kürdistanı
Yönetmen:Hiner Saleem
Senaryo:Hiner Saleem
Oyuncular
Nazmi Kirik 
Belcim Bilgin
Omer Chawshin
Rojîn Ulker
Tarik Akreyî
Ciwan Haco
Abdullah Keskîn 
Sibel Erdogan 
Dariush Fayeq 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder