İran Filmleri

6 Ocak 2017 Cuma

Welatê Berfê - Vinterland - Kış Ülkesi Filmi

  • Welatê Berfê - Vinterland - Kış Ülkesi Filmi

1.Anlatım: Norveç'te soğuk ve karlı bir iklimde geçen dramatik komik bir aşk öyküsünü anlatıyor bize Kürt Yönetmen Hisham Zaman. .... Mülteci duyguları en iyi hissettiren Bawke filminin yapımcısı bu kez Kış Ülkesi ile hoş dakikalar yaşatmayı başarıyor sinema severlere. 1975 doğumlu genç yönetmen Hisham Zaman, Kış Ülkesi ile film boyunca sinema severlerin yüzünde tebessümün eksik olmayacağı bir komedi-dram aşk hikayesini, günümüz sanal aşkların belkide bir kürt versiyonu olarak kurgulamış. Filmin konusuna gelince; Filmin kahramanı Güney Kürdistan'lı Renas Norveç'te yaşayan bir mültecidir.Kürdistan'lı bir kızla evlenmek istemektedir. Aşık olduğu Firmesk, evlilik için Norveç'e geldiğinde, olaylar beklendiği gitmez. Acaba Renas sadece fotoğrafını gördüğü bu kıza aşık olabilecek mi?

Peki ya, fotoğrafta gördüğü kız ile gerçek arasında büyük bir fark varsa ne olacak? Tam da burada eğlenceli ve hoş dakikalar izleyiciyi buluyor. Eğer Kürt halkının tarihindeki tüm yasaklar ve acılara rağmen, biraz da neşelenmek için bir film arıyorsanız, bu film izlenmeli diyoruz.


2.Anlatım: Renas, Norveç'in ücra ve karlarla kaplı bir köşesinde, halinden hiç şikayeti olmadan yaşayıp giden bir Kürt mültecidir. Tek eksiği bir eştir. Irak'taki ailesi onun için Fermesk adında bir kız bulur ve Renas, damat olarak katılmadığı Irak'taki bir nikah töreniyle bu kızla evlendirilir. Renas hiç görüşmediği, tanışmadığı bu kıza fotoğrafları üzerinden aşık olur ve sürekli onun hayalini kurar. Fakat nihayet Fermesk Norveç'e geldiğinde, daha ilk anda bu garip evlilik çatırdar. Renas, sadece fotoğraflarıyla ilişki kurduğu kadının gerçek halini görünce yıkılır. Fermesk içinse, ne kocası ne de bu yeni ülke beklediği gibidir. Diğer yandan bu ilişkiye ta Irak’tan müdahil olan aileler de durumu iyice zorlaştırır. Renas bu durumla baş etmeye çalışırken, yeni bir ülkeye ayak uydurmakla başka bir erkeklik biçimine uyum sağlamak iç içe geçer.
Norveçli Kürt yönetmen Hişam Zaman'ın ödüle doymayan ve Kürt sineması açısından yeni bir anlama biçimi yaratan filmi Welatê Berfê, sınırlar arasında sıkışmış insanlık hallerini ince ince işliyor. Norveç'te karla kaplı bir yerde yaşayan Rênas, telefon üzerinden katıldığı kendi düğünüyle çocukken gördüğü ve fotoğraflarından baktığı bir kızla evlendirilir. Norveç'e gönderilen gelinin beklediği zengin hayat ve damadın beklediği güzel kız hiç olmayacak şekilde kesişirler. Yönetmenin kamera kullanımının ustalığı ve vurucu hikayesiyle Welatê Berfê, mutlaka izlenmeli.

Yönetmen: Hisham Zaman
Senaryo: Hisham Zaman
Oyuncular: Cast Raouf Sarag, Shler Rahnoma, Kawa Gilli, Alibag Salimi
Yapım yılı: 2007
Ülke: Norveç
Süre: 52dk
Dili:  Kürtçe, Norveççe


3.Anlatım Kürtçe:Rênas penaberekî Kurd e ku li bakurê Norwecê li cihekî pir dûr dijî û pir bas hînî jiyana wan deran bûye. Ji bilî jinekê, xwedî her tist e ku dixwaze. Bi qasidiya merivên xwe yên li Îraqê, jinek dihêne bi navê Firmêsk. Lê dema bûk dihê Norwecê zewaca wan bi dijwarî dest pê dike. Ne welat ne jî mêrê wê wekî ku ew li bendê ye. Û gelo guncan e ku Rênas ji jinekekê hez bike ku bi tenê di wêneyan de dîtibe?

                                           



                                                               Filmi izlemek için tıklayın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder