İran Filmleri

5 Ocak 2017 Perşembe

Rê - Road – Yol Filmi

  • Rê - Road – Yol Filmi


1.AnlatımYilmaz Güney’e Cannes Film Festivali’nde en iyi film ödülünü kazandiran Yol filmi 5 tutuklunun Imrali Cezaevi’nden ailelerini ziyaret için bir haftaligina saliverilmeleri sonrasinda baslarindan geçenleri anlatir.5 karekterin yolculugunu es zamanli yansitan film, konusunun yaninda sinematik tarziyla da adindan söz ettirdi. Yolculuklarinin sonunda hayal kirikligi ve trajedilerle karsilasirlar. Güney’in en gerçekçi filmlerinden olan Yol pratik olarak Serif Gören tarafindan yönetilmis olsa da bir Yilmaz Güney filmi olarak kabul edilmektedir. Senaryosunu tutuklu bulundugu cezaevinde yazan Güney filmin çekimlerini de cezaevinden gönderdigi ayrintili direktiflerle yönlendirmisti. Yolfilmi karekterlerden birisinin Diyarbakir tren garina vardiginda ekranda beliren “Kürdistan” yazisiyla da dikkatleri çekti. Ayrıca Kürt köyünde askerlerin bir traktör römorkuna doldurdukları Kürt kaçakçıların cesetlerini köylülere teşhir ettirmeleri de not edilmesi gereken diğer önemli sahnedir.
2.Anlatım: Yol, senaryosu Yılmaz Güney tarafından yazılan, Şerif Gören tarafından yönetilen 1981 yılı yapımı Kürt filmi. Şerif Gören'den önce "Bayram" adıyla Erden Kıral tarafından çekilmeye başlanmıştır. Yılmaz Güney bilinmeyen bir nedenden dolayı, filmi daha sonra Erden Kıral'dan alıp Şerif Gören'e teklif etmiştir. Gören filmi önceki ekipten bir tek Tarık Akan'ı tutarak ve Yılmaz Güney'in senaryosundaki oniki karakteri beşe indirerek yeni bir ekiple çekmiştir. Filmin çekilen ham görüntüleri yurtdışına kaçırılarak Yılmaz Güney'in de başında bulunduğu bir ekip tarafından kurgulanmıştır.
1982'de Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye ödülü almıştır.
12 Eylül darbesinin yarattığı toplumsal sorunlara ve Kürt sorununa değinen filmin Türkiye’de gösterimi 1999 yılına kadar yasaktı.
1989 yılında, Samsun’da bir evde video kasetle Yol filmini izleyen beş üniversite öğrencisi gözaltına alındı.
“Yol”, 1983 yılında ABD’de Altın Küre (Golden Globe) ödüllerine de “En İyi Yabancı Film” dalında aday oldu.
Sıkı yönetimin en acılı günlerinde İmralı Yarı Açık Cezaevi’nden verilen izinle köylerine, evlerine gitmek isteyen beş mahkumun yolda yaşadıkları zorluklar ve insan hayatlarının dramı sunuluyor.

Filmden:
- Fotoğrafta katil gibi çıkmışım. baksanıza arkadaşlar katil gibi görünüyorum değil mi?
+ Sahi arkadaş sen niye düştün hapise? 
- Cinayetten. 
- Bak, benimle evlenince öyle başka erkeklerle konuşmak, istemediğim giysileri giymek, dışarı çıkmak, etrafa bakmak yok ona göre. 
+ Bana çok uzun mektuplar yaz ama sakın bizim adrese gönderme, babam kızar. 
- Senin baban da çok geri kafalıymış.”


YÖNETMEN: Serif Gören, Yılmaz Güney
SENARYO: Yılmaz Güney
FILM YILI:1982
IMDB:8,2
FILM TÜRÜ:Aile, Dram
FILM DILI:Türkçe, Kürtçe
OYUNCULAR:Tarik Akan, Serif Sezer, Halil Ergün
ÜLKE:Türkiye, isviçre, Fransa
SÜRESI:114 dk
Oyuncular
Tarık Akan (Seyit Ali)
Şerif Sezer (Zine)
Halil Ergün (Mehmet Salih)
Necmettin Çobanoğlu (Ömer)
Tuncay Akça (Yusuf)
Meral Orhonsay (Emine)
Semra Uçar (Gülbahar)
Hikmet Çelik (Mevlüt)
Sevda Aktolga (Meral)
Hale Akınlı (Seyran)
Turgut Savaş (Zafer)
Hikmet Taşdemir (Şevket)
Engin Çelik (Mirza)
Osman Bardakçı (Berber Elim)
Enver Güney (Cinde)
Erdoğan Seren (Abdullah)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder