İran Filmleri

6 Ocak 2017 Cuma

Pera Berbange - Arpeggio Ante Lucem Filmi

  • Pera Berbange - Arpeggio Ante Lucem Filmi 

1.Anlatım:Köylerin boşaltılmasıyla birlikte şehre yerleşmek zorunda kalmış insanlar etrafında dönmektedir.
Bışkov (Pantolon Düğmesi), evcil güvercinlerini çarşıda insanlara azad ettirerek geçimini sağlamaktadır. Akşam ev yolunda bir kaç genç Bışkov'u oturmakta oldukları harabeye çağırırlar. Harabede tanığı oldukları ve ardından nenesinin sözleri Bışkov'u bir yol ayrımına getirir: Pantolon düğmesi kopar. Arin İnan Arslan'ın Dersim'de çektiği filmde, evcil güvercinlerini çarşıda azat ettirerek geçimini sağlayan Bışkov'un ve köylerin boşaltılmasıyla birlikte kente yerleşmek zorunda kalan insanların hikayesi anlatılıyor.

2.Anlatım:Pera Berbânge’nin çoğu zaman karanlıkta kalan çocuk kahramanı Bişkov, evcilleştirdiği güvercinleri, inançlarının bir uzantısı olarak “özgür bırakmaları” için özellikle yaşlılara satarak, sonrasında küçük kardeşiyle güvercinleri toplayıp tekrar kafeslerine koyarak geçinmektedir. Bişkov gün içinde çalıştıktan sonra evine dönerken, önce evsiz bir grup tarafından yıkıntılar arasında bir sohbete çağrılır, daha sonra da evde ninesini dinler. Odun ateşi başında konuşan evsiz sarhoşların tüm doğallıklarıyla hem isyankâr hem de her şeyin farkında ve kabullenmiş halleri; yaşlı kadının kendi toprağından başka bir yerde rahat etmediğini anlatışındaki hüzün, filmin karanlık atmosferiyle uyum içindedir. Bir yandan özgürlüğü, gökyüzüne her uçuşlarından sonra tekrar kafeslere konulan güvercinleri, bir yandan da savaşın sürdüğü bir coğrafyada, boşaltılan köyler yüzünden yurtlarından edilen insanları görürüz. Arin İnan Arslan, sadece gözlem yapıyormuşçasına aktardığı bu dünyada özgür olmanın mümkün olmadığını anlatıyor bize. Özgürlüğü ve tutsaklığı neyin ve kimin belirlediğini sorguluyoruz ister istemez. Özgürlük gibi meşakkatli bir konuyu, lafı çok uzatmadan, doğallıktan uzaklaşmadan ve sembolik düzlemi koruyarak, böylesine anlamlı bir alegori üzerinden anlatma seçimi yüzünden, Pera Berbangê’nin hem kısa filmin doğası hem de sinema dilinin kullanım şekilleri açısından önemli ve anlamlı bir örnek teşkil ettiği söylenebilir. Ayrıca, çoğunluğu gece karanlığında geçen bu filmin zor sinematografisini, filmin atmosferi için bir artıya dönüştürmeyi başarabildiği için, Arin İnan Arslan’ın yanında görüntü yönetmeni Senem Tüzen’i de tebrik etmek gerekiyor.




3.Anlatım,Kürtçe: Fîlm serpêhatîya du xortan vedibêje, ku li bazarê kevokan difiroşin bawermendan. Bawermend kevokên ku dikirrin ji ber bawerîyên xwe yên olî serbest berdidin û paşê jî zarok wan digirin û dîsa dibin difiroşin.







Yapım:2010
Tür:Kısa Film,
Süre:15 dakika
Yönetmen:Arîn ınan Arslan
Oyuncular:Yoldaş Toy, Alican Pınar, Ana Rından, Mirza Metin, Erdal Ceviz,Alişan Önlü
Senaryo:Arîn ınan Arslan,
Yapımcı: Metin Çelik Dili:Kürtçe
Görüntü yönetmeni: Senem Tüzen
Sanat yönetmeni: Metin Çelik 

                                                               İzlemek İçin Tıklayın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder