İran Filmleri

5 Ocak 2017 Perşembe

Sırta La Gal Ba - Whisper With The Wind - Rüzgarla Fısıltı Filmi

  • Sırta La Gal Ba - Whisper With The Wind - Rüzgarla Fısıltı Filmi

Resim

1.Anlatım Türkçe: Hepimizin belli bir zaman diliminde konusu, çekim tekniği, kurgusu ve sürükleyiciliği bakımından beğendiğimiz bir filmin, belli bir süre sonra anlam kaybetme olasılığı oldukça yüksektir. Buna karşılık olarak defalarca izlenmesine rağmen, anlamını koruyan, kaybettiği tek şeyin kurguyu ve sonucu bilmeden izleme duygusu olan, ama her izlendiğinde keyif alınabilecek filmlerin olduğunuda söylemek mümkün.
Kürt sinemasının son dönem filmleri içerisinde büyük bir başarı olarak gördüğüm “Sirta la gal ba” (Rüzgarla Fısıltı) isimli filminden etkilenmemek elde değil. Genç bir yönetmenin ilk uzun metraj filminin Cannes gibi dünyaca ünlü bir film festivalinde gösteriliyor olması ve ilgi görmesi şüphesiz oldukça büyük bir başarı.. Shahram Alidi, “Sırta la gal ba” filmiyle yaptığı çıkışla oldukça başarılı yapımlara imza atabilecek bir yönetmen..
Filmin tamamen bir görsel şölen tadında, fotografik çekim tekniği, konusu ve karakterleri bakımından izlenmeye değer olduğunu ve uzun dönem akıllarda kalabilecek bir yapıya sahip olduğunu düşünüyorum. Yönetmen Shahram Alidi’nın ilk uzun metrajlı filmi olan Sırta la gal ba isimli filmi, başta 62. Uluslarası Cannes Film Festivali olmak üzere bir çok festivalde gösterildi. Çok sayıda ödül aldı..
Saddam dönemi Irak’ta baskı altında yaşayan Kürtlerin anlatıldığı, Sırta la gal ba filminin konusuna gelince; baskılar nedeniyle uzaklarda bulunan yakınlarından, bir teyp kasedine mesajlarını kaydedip sevdikleri ile iletişimlerini sağlayan, Mam Baldar isimli yaşlı bir kürdün, birgün bir peşmerge komutanının doğacak olan çocuğunun ilk çığlığını kaydetmesini istemesi üzerine uzun bir yolculuğa çıkar.. Mam Baldar’ın bu uzun yolculuğu boyunca, bir çok tema ile karşılaşıyoruz filmde..
Mam Baldar, iletişimlerini sağladığı insanların, acılarının izlerini yüzünde taşıyan, Ak sakalları, siyah şapkası ve umut dolu gözleri ile , tam bir gezgin edasına sahip. Herkese umut kaynağı olabilecek bir karakterin oldukça iyi yansıtılmış hali. Herkes için bir “umut”.. Çünkü yıllarca görüşemedikleri sevdikleriyle aralarındaki tek iletişim olanağıdır Mam Baldar..
Filmin diğer oyuncularından bazıları, ilk kez kamera karşısına çıkmalarına rağmen, oldukça iyi bir performans sergilemişler. Korsan yayın yapan Kürt radyosunun, frekanslarını ayarlayan film karakteri, daha önce herhangi bir oyunculuk deneyimi olmamasına rağmen konu ve kurgu bakımından filme oldukça hoş bir hava katmış. Ayrıca filmin çok etkileyici olan bir başka sahnesi ise, öykünün bir parçası olarak verilen, siyah yas giyili kadınların, enfal katliamını anlatmaları, Saddam rejimi döneminde yaşanan acıları izleyiciye oldukça iyi bir görsellikte sunuyor.
Filmin kapanış sahnesi birbirinden güzel görsel anlatımları, bir bebeğın doğuş çığlığı ile aynı noktaya odaklıyor izleyiciyi.. Korsan yayın yapan Kürt radyosundan, yeni doğan bir bebeğin ağlama çığlığı duyulduğunda, ağaçlara asılan radyolar, gizliden radyo frekanslarını ayarlayan karakterin, saddam askerleri tarafından aynı ağaca bağlanarak, radyo sesleri eşliğinde ölüme terkedilmesi, doğan yeni çocuğun radyolardan yankılanan ağlama sesi, boşaltılmış ve yakılmış köyler, daha bir çok trajik olaya rağmen fotoğrafik bir anlatımla Kürdistan coğrafyasının doğası ile uzun bir dönem akıllarda kalacak ve defalarca izlenebilecek bir film olduğun düşünüyorum..Mutlaka izlenmesi gereken bir film.. 


2.Anlatım İngilizce: SIRTA LA GAL BA (WHISPER WITH THE WIND)
By Shahram Alidi with:Omar Chawshin,Maryam Boubani, Fakher Mohammad Barzani, Valid Marouf Jarou, Moharam Hossein Ghader, Bistoun Ali Ghader Iraq 2009 77 min.colour
Mam Baldar, the winged uncle, is a postman like no other who, for many years, has travelled among the mountainous villages of Iraqi Kurdistan recording and delivering people's messages.One day, a partisan commander asks him to make a recording of his newborn child's first cry.Mam sets off to find the commander's village and, once there, is informed that all the children in the area, as well as the commander's pregnant wife, have been evacuated to a far-off valley. Mam at once heads out for the valley.
ATTENDING:Shahram Alidi








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder